Як правильно вибрати кондиціонер в квартиру?

img
30 вересня 2020

Велика кількість різновидів кліматичної техніки на українському ринку істотно ускладнює покупцям вибір відповідного варіанту. Оптимальним рішенням для квартири або приватного будинку в даний час вважається купити настінний кондиціонер, який буде підтримувати сприятливі температурні умови в будь-який сезон. Але як визначитися, коли асортимент магазинів налічує десятки або навіть сотні самих різних моделей?

Полегшити це завдання можна, відповівши всього на 4 основні питання:

Кондиціонер потрібен тільки для охолодження приміщення чи для його нагрівання також?

Зазвичай про придбання кондиціонера замислюються, коли приходить спека. І тоді головним критерієм вибору стають не функціональні характеристики обладнання, а швидкість і ціна його монтажу. Купівля за принципом "звичайний, дешевий, популярний, гарний ,аби швидше" - це, як можна здогадатися, не найкраще рішення в довгостроковій перспективі.

Найпростіші побутові кондиціонери можуть працювати і на охолодження, і на обігрів, але останнім можливо, якщо температура за вікном не нижче, як правило, -5/-7 °C. На перший погляд може здаватися, що цього буде достатньо, але не варто забувати, що погода в зимовий період в Україні, і в Києві зокрема, буває досить непередбачуваною, як і комунальні підприємства, що забезпечують теплопостачання житлових будинків. Тому подумати рекомендується добре, і якщо є бажання або необхідність додаткового обігріву кімнат кондиціонером взимку при -15 °C/-25 °C нижче нуля, то звернути увагу потрібно на більш просунуті моделі з інверторним компресором.

Що таке інверторний кондиціонер?

Інверторні кондиціонери відрізняються від звичайних можливістю регулювання швидкості обертання двигуна компресора, тобто при досягненні потрібного значення температури в приміщенні мотор з форсованого режиму плавно переходить на зниження частоти оборотів, але не відключається.

Такий принцип роботи дає кондиціонеру з інверторним компресором величезні переваги у вигляді:

  • економічності;
  • точної підтримки заданої температури;
  • здатності працювати в широкому діапазоні температур за вікном;
  • низького рівня шуму;
  • довговічності.

Вартість інверторного кондиціонера буде вище, але і окупиться він швидше звичайного і, з великою ймовірністю, прослужить довше.

Кліматичне обладнання необхідно тільки для однієї кімнати або для всієї квартири/будинку?

Залежно від того, скільки кімнат планується охолоджувати або обігрівати кондиціонером, можна вибрати 2 варіанти: спліт-систему або мультиспліт-систему. І, перш ніж купити кондиціонер, потрібно розібратися, в чому ж їх принципова відмінність.

Різниця між спліт-системою і мультиспліт-системою

Спліт-система складається з 2-х блоків: 1-го зовнішнього, який монтується з зовнішньої сторони будівлі, і 1-го внутрішнього, що встановлюється безпосередньо в кімнаті. Це оптимальне рішення для створення комфортних температурних умов в межах одного приміщення. Зрозуміло, в кожній кімнаті можна встановити по спліт-системі і отримати автономне управління кліматичними умовами в них. Але в даний час для цього завдання є і альтернативне рішення, що володіє рядом переваг.
split-sistema

Мультиспліт-система відрізняється від попереднього варіанту тим, що до одного зовнішнього блоку можна підключити декілька внутрішніх, розміщених в різних кімнатах. При цьому типи внутрішніх блоків можуть бути різної потужності і навіть різного типу (настінний, підлоговий, касетний і т.д.) і працювати вони будуть незалежно один від одного. В середньому до одного зовнішнього блоку можна під'єднати до 5-ти внутрішніх. Таким чином можна підтримувати сприятливий мікроклімат у всій квартирі, встановивши тільки один зовнішній блок кондиціонера.

multisplit-sistema

Цю кліматичну систему вибирають зазвичай з метою монтажу різних типів внутрішніх блоків в кімнатах різного призначення, для економії місця на фасаді або для збереження його естетичних якостей. Також бувають ситуації, коли це єдиний вихід, оскільки забудовник дозволяє проводити встановлення зовнішніх блоків тільки в строго відведених для цього місцях.

В ідеалі про монтаж настінних кондиціонерів потрібно подбати ще на етапі ремонту. Тоді можна визначитися з відповідним типом системи кліматичної техніки і прокласти всі необхідні комунікації в кожній кімнаті так, щоб в подальшому їх взагалі не було видно. Для цього в стінах пробиваються спеціальні штроби (борозенки), в які на наступних етапах поміщаються труби, шланги, кабелі, розгалужувачі і т.п. Закладка магістралей під кондиціонер під час ремонту дозволяє заховати всі ці елементи від очей під обробкою стін і істотно прискорити процес установки внутрішніх блоків в майбутньому.

У той же час, проводка міжблочної траси означає і підключення зовнішніх блоків на цьому етапі. Тобто, прийнявши рішення про штроблення стін під комунікації, потрібно розуміти, буде встановлена ​​спліт-система або мультиспліт-система, скільки внутрішніх і зовнішніх блоків планується, де вони будуть розташовані.

Якої потужності потрібен кондиціонер?

moschnost-konditsionerov

Щоб відповісти на це питання, необхідно знати площу приміщення, в якому буде працювати кліматична установка. Визначення потужності відбувається з розрахунку 100 Вт на 1 кв.м (або 1 кВт на 10 кв.м.) при висоті стель 2,5-3 м. Але слід також враховувати, що на ефективність роботи обладнання можуть вплинути і такі фактори, як поверх, тип вікон і сторона, на яку вони виходять, висота стель, утеплення будівлі, кількість постійно працюючої техніки в кімнаті, кількість перебуваючих в ній людей і інші. Наприклад, якщо панорамні вікна розташовуються на сонячній стороні, то до стандартної потужності необхідно додати ще принаймні протягом 25%, на кожен телевізор, комп'ютер і т.п. - по 0,2 кВт, на кожну людину - по 100 Вт.

Класифікація кондиціонерів по потужності

При виборі може також допомогти стандартна маркування в BTU. Щоб обчислити по ній, скільки в кВт становить потужність кондиціонера, необхідно застосувати формулу: 1 BTU × 0,293.

Таким чином визначаємо, що:

  • 5000 BTU - це 1,47 кВт і ефективність в кімнаті не більше 15 кв.м .;
  • 7000 BTU - 2,05 кВт - 16-20 кв.м .;
  • 9000 BTU - 2,63 кВт - 21-27 кв.м .;
  • 12000 BTU - 3,51 кВт - 28-36 кв.м .;
  • 18000 BTU - 5,27 кВт - 37-55 кв.м.
  • 24000 BTU - 7,03 кВт - 56-66 кв.м. і т.д.

У переважній більшості випадків цей показник зазначений в назві моделі кондиціонера відповідною цифрою або числом. Наприклад, в Samsung Geo Standart AR12TSHYAWKNER ми бачимо число 12, це означає, що потужність даної моделі становить 12000 BTU, або, в Cooper & Hunter CH-S09FTXW вказана цифра 9, тобто його потужність - 9000 BTU.

Які додаткові функції кондиціонера необхідні?

Коли точно визначені кращі тип компресора кондиціонера, тип системи і його потужність, справа залишається за малим - розглянути необхідність наявності допоміжних опцій на зразок нічного режиму роботи, таймера і інших. Якщо запланований на покупку бюджет дозволяє, то варто звернути увагу на моделі з наступними додатковими функціями і режимами:

  • самоочищення кондиціонера ("CLEAN", "AUTOCLEAN", "SELFCLEAN"):

ця функція допоможе в боротьбі з утворенням патогенної мікрофлори у внутрішньому блоці, виводячи з нього надлишкову вологу через дренажну систему;

  • автоматичне розморожування кондиціонера ("DEFROST"):

дана опція забезпечує відтаювання льоду, що утворився на зовнішньому блоці агрегату, для продовження нормального функціонування обладнання в режимі обігріву приміщення;

  • осушення повітря ("DRY"):

за допомогою цієї функції можливо легко оптимізувати показник вологості повітря, якщо він перевищив норму;

  • зволоження повітря:

при необхідності можна також підвищити вологість повітря, якщо кондиціонер оснащений додатковими елементами у вигляді джерела ультразвукових хвиль в спеціальній камері і гидростата, парогенератором або приладом холодного зволоження в зовнішньому блоці;

  • очищення повітря:

процес очищення повітря за допомогою кондиціонера відбувається за рахунок вбудованої в нього системи фільтрації. Самі фільтри можуть бути різного типу: електростатичні, ензимні, вугільні, плазмові і т.д. Деякі з них здійснюють "грубе" очищення, оскільки можуть затримувати тільки великі частки, наприклад, пил і бруд. Іншим же під силу перешкоджати проникненню в повітряний потік пилку рослин, грибкових спор і бактерій, а також нейтралізувати неприємні запахи. Узагальнено їх називають фільтрами "тонкого" очищення. В одному кондиціонері може бути встановлено одночасно кілька фільтрів з різним ступенем очищення;

  • іонізація повітря ("HEALTH"):

іонізатор, яким оснащений внутрішній блок кондиціонера, генерує негативно заряджені частинки - аніони. Вони, насичуючи собою повітря в приміщенні, сприятливо впливають на дихальну систему людини і його самопочуття в цілому. Крім того, ця функція сприяє додаткової фільтрації повітря від найдрібніших частинок і його швидкому освіження;

  • таймер:

наявність такої опції дозволяє програмувати за часом включення або виключення кондиціонера;

  • режим сну / нічний, безшумний режим ("SLEEP", "QUIET"):

при запуску даного режиму роботи швидкість обертання вентилятора знижується, через що також знижується і рівень шуму від кондиціонера, що сприяє комфортному відпочинку в приміщенні при активно працює кліматичній техніці.

Wi-fi-управління, датчик руху і інші "бонусні" опції обладнання в більшості ніяк не впливають на його продуктивність, але роблять процес його експлуатації більш легким і приємним. В залежності від побажань і фінансових можливостей можна з легкістю підібрати потрібну по всіх параметрах модель кондиціонера в інтернет-магазині Айклімат з безкоштовною доставкою по Києву та Київській області і установкою в той же день.

Поділитись
Інші статті
Фільтри для кондиціонерів: що потрібно знати
02 грудня
Фільтри для кондиціонерів: що потрібно знати
Конденсат кондиціонера
01 грудня
Конденсат кондиціонера: що з ним можна зробити
Кондиціонери Gree
01 грудня
Кондиціонер Gree - фільтрація та очищення повітря
Mitsubishi Heavy Industries
30 листопада
Кондиціонер mitsubishi heavy industries - все, що потрібно знати про нього
Маєте питання?
Напишіть нам, з радістю допоможемо розібратись
Рекомендуємо товар
Кондиціонер спліт-система Daytona CH-S09FTXD2-WP
Настінні кондиціонери
Кондиціонери Cooper & Hunter
28499 грн
Модель
Площа
Ціна
Акція
Кондиціонер спліт-система Cooper & Hunter Arctic Inverter NG CH-S09FTXLA
Настінні кондиціонери
Кондиціонери з обігрівом до -30°C
26280 грн
-10%
29064 грн
Модель
Площа
Ціна
25 м²
26280 грн
-10%
29064 грн
35 м²
28080 грн
-10%
31080 грн
50 м²
41148 грн
-7%
44148 грн
70 м²
50840 грн
-2%
51636 грн
--
днів
--
год
--
хв
--
сек
Кондиціонер спліт-система SAMSUNG AR09BXFAMWKNUA Black Diamond WindFree WiFi
Настінні кондиціонери
Кондиціонери Samsung
34999 грн
-14%
40499 грн
Модель
Площа
Ціна
25 м²
34999 грн
-14%
40499 грн
35 м²
36999 грн
-11%
41399 грн
50 м²
48499 грн
-7%
51999 грн
70 м²
50499 грн
-15%
59499 грн
Акція
Кондиціонер спліт-система Cooper&Hunter Air Master Evo (GEN VI) CH-S07XP10
Настінні кондиціонери
Кондиціонери Ціна = Якість
14120 грн
-12%
16120 грн
Модель
Площа
Ціна
20 м²
14120 грн
-12%
16120 грн
25 м²
15480 грн
-11%
17480 грн
35 м²
18840 грн
-10%
20840 грн
50 м²
28640 грн
-9%
31640 грн
70 м²
35640 грн
-8%
38640 грн
80 м²
46120 грн
-6%
49120 грн
--
днів
--
год
--
хв
--
сек
img

Отримай 500 гривень

на першу покупку зараз!

Зареєструйся на нашому сайті та отримай промокод на першу покупку! 
Термін дії промокоду становить: 14 днів.